Skip to main content

Μέθοδος κύκλου Αναζωογόνησης

SPA ΕΠΙΝΟΗΣΗ ΜΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΧΙΛΙΕΤΙΑΣ…

Ο όρος Spa είναι συντομογραφία της λατινικής έκφρασης “sanus per aqua”, δηλαδή υγιής μέσω νερού. Συνώνυμο της ομορφιάς, ήδη από την Αρχαιοελληνική και Ρωμαϊκή εποχή, το Spa ξεφεύγει πια από το πλαίσιο της πολυτέλειας και γίνεται ανάγκη τόνωσης και χαλάρωσης προσιτή για όλους και με γρήγορα αποτελέσματα.

Οι Αρχαιοελληνικές και οι Ρωμαϊκές Θέρμες, ήταν πραγματικοί ναοί ευχαρίστησης, τόποι συνάντησης και γνωριμιών, οάσεις υγείας, θέατρα τέχνης και πολιτισμού, στα οποία οι επισκέπτες άκουγαν το σώμα και το πνεύμα τους.

Το μυστικό τους ήταν κλεισμένο στην υγιή δύναμη της θερμότητας, που παρήγαγαν οι περίφημοι ρωμαϊκοί φούρνοι «υποκαύσιος». Οι φούρνοι αυτοί ήταν κατασκευές βασισμένες σε ειδική θερμοϋδραυλική εγκατάσταση που λειτουργούσε με κάρβουνο. Ειδικά κανάλια οδηγούσαν το ζεστό νερό στις πισίνες και τις μπανιέρες, ενώ ο καπνός μέσω ειδικής εγκατάστασης ζέσταινε τους τοίχους και τα δάπεδα των επιμέρους χώρων.

Η θερμότητα, αυτή η αιώνια ανθρώπινη ανάγκη, ήταν ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής στις Ρωμαϊκές Θέρμες. Μέσω βιοκλιματολογίας και ελέγχου θερμοκρασίας, ώστε να δίνεται στη σωστή ποσότητα και σε διαφορετικές κλίμακες στα διάφορα τμήματα, επιτυγχάνονταν  θεαματικά αποτελέσματα τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία των καλεσμένων. Η αρχιτεκτονική σύνθεση των χώρων, υπάκουε σε μια πολύ συγκεκριμένη αλληλουχία, γύρω από την πηγή θερμότητας «υποκαύσιος».

LACONICUM: Ο πλησιέστερος στην πηγή θερμότητας χώρος, στον οποίο η θερμοκρασία φτάνει από 65°C έως 80°C. Η έντονη εφίδρωση, προκαλεί μια φυσική αποτοξίνωση στον οργανισμό. Η παραμονή στον χώρο αυτόν, διαρκεί έως 15 λεπτά. Ο χώρος αυτός συναντάται σήμερα ως SAUNA. Το Laconicum δηλαδή σπαρτιατικό balneum, «λουτρό», ήταν το δωμάτιο ξηρής εφίδρωσης των αρχαιοελληνικών και ρωμαϊκών θερμών, μερικές φορές συνεχόμενο με το Calidarium ή το θερμό δωμάτιο. Το όνομα του δόθηκε από την Λακωνία-Σπάρτη, αφού ήταν η μόνη μορφή ζεστού λουτρού που παραδέχονταν οι Σπαρτιάτες. Το λακωνικό ήταν συνήθως ένα κυκλικό δωμάτιο με κόγχες στους άξονες των διαγώνιων και καλυπτόταν από κωνική στέγη με κυκλικό άνοιγμα στην κορυφή, από την οποία αναρτάται μια ορειχάλκινη ασπίδα με αλυσίδες, ικανή να είναι τόσο χαμηλωμένο και ανυψωμένο ώστε να ρυθμίζει τη θερμοκρασία.

CALIDARIUM: Ο αμέσως επόμενος από το Laconicum χώρος, στον οποίο η θερμοκρασία φτάνει από 45°C έως 48°C. Θερμό μπάνιο και υδρατμοί. Οι υδρατμοί ενισχύουν την ρύθμιση του PH, την ενυδάτωση και την καθαριότητα του δέρματος. Με την προσθήκη αιθέριων ελαίων στον ατμό, επιτυγχάνεται ένα ευχάριστο, χαλαρωτικό και ευεργετικό μπάνιο. Η εφαρμογή διαρκεί 15 έως 20 λεπτά και σήμερα συναντάται ως HAMAM. Αυτό ήταν ένα πολύ ζεστό και ατμό δωμάτιο που θερμαινόταν από ένα υπόκαυστο, ένα σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης που χρησιμοποιούσε σήραγγες με ζεστό αέρα, που θερμαινόταν από έναν φούρνο που φρόντιζαν σκλάβοι. Αυτό ήταν το πιο ζεστό δωμάτιο στην κανονική σειρά των λουτρών. Μετά το Calidarium, οι λουόμενοι θα προχωρούσαν πίσω μέσω του Tepidarium στο Frigidarium. Οι θαμώνες του λουτρού χρησιμοποιούσαν ελαιόλαδο για να καθαρίσουν τον εαυτό τους απλώνοντάς το στο σώμα τους και χρησιμοποιούσαν ένα τρίχινο σφουγγάρι για να αφαιρέσουν την περίσσεια. Μερικές φορές το άφηναν στο πάτωμα για να το σηκώσουν οι σκλάβοι ή να το ξαναβάλουν στο δοχείο για να το χρησιμοποιήσουν οι γυναίκες για να καθαρίσουν τα μαλλιά τους.

TEPIDARIUM: Ακολουθεί το Calidarium. Στο Tepidarium, αναπτύσσεται θερμοκρασία από 37°C έως 39°C, ιδανική για την φυσική αύξηση του μεταβολισμού. Η παραμονή σε αυτή τη θερμοκρασία, δεν περιορίζεται χρονικά. Σήμερα συναντάται ως RASSOUL και χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με λάσπες σε όλο το σώμα για λιποδιάλυση ή φύκια σε τοπικά σημεία ή άργιλο για σύσφιξη ή ακόμη και ενυδατικές κρέμες για πρόσωπο και μπούστο. Μετά την εφαρμογή, ευχάριστη υδροβροχή αγκαλιάζει το σώμα, ξεπλένοντας το και αφήνοντας το λείο, καθαρό και βελούδινο.  Το Tepidarium ήταν το ζεστό (tepidus) μπάνιο των αρχαίων ελληνικών και ρωμαϊκών λουτρών που θερμαινόταν με σύστημα υποκαύσου ή ενδοδαπέδιας θέρμανσης. Η ειδικότητα ενός Tepidarium είναι η ευχάριστη αίσθηση της σταθερής ακτινοβολούμενης θερμότητας, που επηρεάζει άμεσα το ανθρώπινο σώμα από τους τοίχους και το δάπεδο. Υπάρχει ένα ενδιαφέρον παράδειγμα στην Πομπηία όπου ο χώρος καλυπτόταν με ημικυκλικό βαρελίσιο θόλο, διακοσμημένο με ανάγλυφα από γυψομάρμαρο και γύρω από το δωμάτιο μια σειρά από τετράγωνες εσοχές ή κόγχες χωρισμένες μεταξύ τους με τελαμώνες. Το Tepidarium ήταν η μεγάλη κεντρική αίθουσα, γύρω από την οποία ήταν συγκεντρωμένες όλες οι άλλες αίθουσες και που έδινε το κλειδί για τα σχέδια των θερμών. Ήταν πιθανώς η αίθουσα όπου συγκεντρώνονταν για πρώτη φορά οι λουόμενοι πριν περάσουν από τα διάφορα ζεστά λουτρά (Calidarium) ή πάρουν το κρύο μπάνιο (Frigidarium). Το Tepidarium ήταν διακοσμημένο με τα πιο πλούσια μάρμαρα και ψηφιδωτά, λάμβανε το φως του μέσα από τα παράθυρα στα πλαϊνά, το μπροστινό και το πίσω μέρος και ουσιαστικά φαινόταν ότι ήταν η αίθουσα στην οποία είχαν τοποθετηθεί οι καλύτεροι θησαυροί τέχνης.    

FRIGIDARIUM: Κρύο μπάνιο (-5°C έως -10°C). Ακολουθεί τα θερμά λουτρά για να ενισχύσει και να βελτιώσει το κυκλοφορικό. Η διάρκεια των κρύων λουτρών, εξαρτάται από την ευαισθησία και την αντοχή του λουόμενου. Σήμερα συναντάται με τις ονομασίες «ψυχρό βαρέλι», «τριμμένος πάγος» ή «friggo pool». Το frigidarium είναι ένας από τους τρεις κύριους θαλάμους λουτρών ενός αρχαιοελληνικού και ρωμαϊκού λουτρού ή θερμών, δηλαδή του ψυκτικού θαλάμου. Πολύ συχνά περιείχε μια πισίνα. Η διαδοχή των κολυμβητικών δραστηριοτήτων στις θέρμες δεν είναι γνωστή με βεβαιότητα, αλλά πιστεύεται ότι ο λουόμενος περνούσε πρώτα από το αποδυτήριο, όπου γδύνονταν και φυλάσσονταν τα ρούχα του και μετά έμπαινε στο ελαιόθειο ή αυχτήριο για να αλείφεται με λάδι. Μετά την άσκηση σε ένα ειδικό δωμάτιο ή γήπεδο, απολάμβανε το ζεστό δωμάτιο, γνωστό ως Calidarium ή Caldarium, μετά το ατμόλουτρο (ένα υγρό Sudatorium ή ένα dry Laconicum), όπου πιθανότατα θα έξυνε το μέχρι τώρα βρώμικο λάδι από το δέρμα του με τη βοήθεια από ένα κυρτό μεταλλικό ξύστη, προτού τελικά μετακομίσει στο frigidarium, με τη μικρή του πισίνα με κρύο νερό ή μερικές φορές με μια μεγάλη πισίνα. Το νερό μπορούσε επίσης να διατηρηθεί κρύο με τη χρήση χιονιού. Ο λουόμενος θα τελείωνε αλείφοντας ξανά το σώμα του με λάδι.

DUCE AROMATIC: Ντους αρωματικών υδροβροχών σε μέτρια θερμοκρασία με αιθέριο έλαιο λεβάντας, γιασεμιού, άνθος πορτοκαλιού και χαμομήλι και στη συνέχεια ντους παγωμένης ομίχλης με αιθέριο έλαιο κέδρου, ευκαλύπτου ή μέντας για να πετύχουμε τη διαφορά θερμοκρασίας και να ισορροπήσουμε τον οργανισμό. Σήμερα συναντάται με τις ονομασίες Experience Shower ή Adventure Shower.

Αναλόγως των τετραγωνικών μέτρων του Spa δημιουργούμε σταθμούς της μεθόδου κύκλου Αναζωογόνησης, με σκοπό την επίτευξη του μέγιστου αποτελέσματος ευεξίας, χωρίς συνοδό θεραπευτή και άρα χωρίς εργατοώρα, εφόσον ο πελάτης καθοδηγείται στον χώρο και τις ειδικές διαδρομές, με ειδικά έντυπα πληροφορίας και σωστών οδηγιών και άρα μεγιστοποιούμε την κερδοφορία.